Velg lamper og belysning som gjør hjemmet ditt komplett


Lamper er en svært sentral del av interiøret i et hvert hjem, men i noen tilfeller er det faktisk dette aspektet som får oppmerksomhet sist. Det gjelder for eksempel ved flytting til ny bolig, der innflytter tar med seg mye møbler og interiør fra tidligere bolig – samtidig som flere av de mest avgjørende fastmonterte lyskildene blir igjen i det gamle boligen. I en slik situasjon kan det være nye lamper som skal knytte det nye sammen med det gamle.

Forskjellige kategorier belysning

Det vil alltid være lurt å orientere seg i markedet, slik at du vet omtrent hvilke typer lamper som du kan velge mellom. Store forhandlere som Lampegiganten lar deg sortere på både bruksområde, rom, design og mange andre faktorer, samtidig som det også er mulig å se etter inspirasjon på en litt bredere måte. Det er vanlig å dele inn lamper i tre omtrentlige kategorier:

  • Allmennbelysning som gir god belysning i et rom. Det dreier seg da vanligvis om taklamper, downlights og lignende. Andre lamper, inkludert både gulvlamper og vegglamper, kan selvfølgelig også være en del av den generelle belysningen i et rom.
  • Arbeidslys eller funksjonslys, som er rettet mot en spesifikk oppgave. Det kan handle om lys over kjøkkenbenken eller lys ved et skrivebord. Legg merke til at belysning tilpasset fritidsaktiviteter, som å lese bøker eller drive med hobbyprosjekter, også er omfattet av denne kategorien.
  • Stemningslys eller dekorasjonsbelysning, lamper som bidrar til å løfte inntrykket av et rom uten å samtidig oppfylle noen spesifikke funksjonelle behov for belysning. Slike lamper kan også fungere som kunstverk i seg selv.

Lamper som bakgrunn eller midtpunkt?

Det er sjelden mulig å velge alt av overflater, møbler, interiør og lamper til en og samme tid, men det er i hvert fall mulig å prøve å ha en tanke bak hvordan de forskjellige elementene spiller sammen. I noen rom kan belysningen mest være en bakgrunn, som legger til rette for og fremhever møbler og annet interiør. I noen andre rom er det kanskje belysningen og lampene som får spille hovedrollen.

Rom med mange funksjoner, som for eksempel et kjøkken, vil ofte ha behov for belysning som spiller en litt mer tilbaketrukken rolle. Det er selvfølgelig mulig å komplettere med for eksempel pendler over benk eller kjøkkenøy, men i stort trenger et kjøkken å matches med effektiv allmennbelysning og funksjonslys.

En stue, eller åpen del av en kombinert løsning med stue og kjøkken, kan gi rom for litt mer kreativitet med lamper. En flott designlampe kan være et midtpunkt i et slikt område, der andre møbler da må finne seg i å være en bakgrunn til lampen.

Oppsummert finnes det få svar med to streker under når det gjelder lamper, og det henger også tett sammen med at alle hjem er unike. Derfor er det også viktig å ta med lamper og belysning tidlig i enhver interiørprosess, samtidig som det øvrige interiøret alltid må være en del av forarbeidet når du skal handle lamper – da legger du til rette for et harmonisk uttrykk.