Husk på kontraster og soner når du innreder hjemmet

Moderne norske hjem er ofte innredet i en skandinavisk stil, med utstrakt bruk av naturmaterialer og tre. Samtidig er det også mange boliger som byr på en åpen planløsning, der kjøkken og stue henger sammen i et stort rom. Spørsmålet er om mange nordmenn kunne har skapt interessante effekter ved å i større grad bruke kontraster på en aktiv måte i interiøret? Bruk av kontraster er en del av gode innredningsråd fra mange interiørarkitekter, så her er det greit å følge med.

Kontraster mellom gulv, vegger, lister og andre elementer

Å skape kontrast mellom gulv, vegger, kanskje tak, lister og andre elementer er et av de vanligste og enkleste grepene for å skape en interessant kontrast:

  • Det er for eksempel mulig å kombinere lyse vegger med et mørkt gulv. Eventuelt kan også en vegg fungere som kontrastvegg, og reflektere den samme mørke fargen som gulvet. En slik kontrast skaper en interessant effekt, sammenlignet med de tradisjonelle rolige kombinasjonene av for eksempel lyst tre og standardfargen bomull eller eggeskall.
  • Alle rom trenger selvfølgelig ikke være like, det er viktigere å tilpasse det øvrige interiøret i rommet til kontrasten mellom gulv og vegger. 

Skap kontrast med noe som egentlig ikke passer inn

Noen gode innredningsråd kan høres lite intuitive ut, og det kan fremstå som rart å bevist legge til et interiørelement som ikke passer med resten av stilen. Det kan likevel skape en spennende effekt, men ikke la det ta overhånd.

  • Noen eksempler kan være å henge opp et gammelt bilde, speil eller pyntegjenstand sammen med ellers moderne interiør. Det skaper en spennende kontrast mot den gjennomførte stilen ellers i rommet.
  • Det er også mulig å snu på denne teknikken, ved å for eksempel trekke om et gammelt møbel med et moderne kontraststoff. Husk fortsatt på å ikke blande for mange stiler i et og samme rom – da blir det kaotisk.

Matt og glatt, lette og tunge møbler for balanse

Det finnes selvfølgelig også mange gode innredningsråd for deg som vil skape kontraster med mer dempede virkemidler, uten å nødvendigvis bruke skarpe kontrastvegger.

Å kombinere matte og glatte elementer kan gi interessante effekter. Det er for eksempel mulig å skape en kontrast mellom blanke fliser kombinert med en matt vegg i samme farge. Det vil skape en helhet som samtidig også inneholder en kontrast.

Et annet alternativ er matte møbler mot en blank vegg, eller blanke rammer på en matt vegg. Her er det egentlig bare fantasien som setter grenser – det er bare å prøve seg frem. Husk på at det er mulig å finne samme fargetone i en mengde forskjellige alternativer når det gjelder hvor matt overflaten blir.

En kombinasjon av lette og tunge møbler vil også skape kontraster, som samtidig også gir en balanse. Det kan for så vidt gi et gjennomført inntrykk med møbler fra samme serie, men det finnes en risiko for at det samlede inntrykket blir tungt. Da kan det være bedre å bygge opp et interiør med kontraster, der de lette og tunge møblene skaper en balanse.